Vårfluelarve.

IMG_0263

Vårfluer er brune eller grå insekter, som minder meget om visse natsommerfugle. Deres larver ligner sommerfuglelarver, men de lever nede i vandet. De fleste, som har ketsjet i et vandhul, har nok fanget små, aflange rør, som er lavet af små sten eller plantedele. Disse rør er vårfluelarvernes ”huse”.
Vårfluelarver har et kraftigt hoved med bidende munddele. Men kroppen er blød og sart, og derfor beskytter larverne sig mod rovdyr ved at bygge disse huse.
Larven begynder at bygge sit hus, lige så snart den er kommet ud af ægget. I takt med at den vokser, udbygger den sit hus, så hele kroppen altid er beskyttet. Normalt kravler den rundt med hoved og ben uden for huset, men hvis der er fare på færde, kan den gemme sig helt inde i huset.
Vårfluelarvernes huse kan se meget forskellige ud. Nogle er lavet af plantedele, nogle af småsten og visse larver bruger små sneglehuse som byggemateriale. De enkelte dele spindes sammen ved hjælp af en silketråd, som larven producerer ved hjælp af en slags spytkirtler.
I vandløb med stærk strøm finder vi larver, som lever på en anden måde. Disse larver, som er rovdyr, bygger små poseformede net, der bliver udspilet af strømmen. Et net både virker som hus og som ruse. Larven bor inde i bunden i nettet. Når strømmen fører et byttedyr ind i nettet, farer vårfluelarven frem og æder byttet.

Tekst hentet på nettet her: http://danske-dyr.dk/Sv%C3%A6r/temaer/Dyr,%20der%20bygger/Insekter%20og%20edderkopper%20bygger/alle%20afsnit/

Det var selvfølgelig Jimmi der spottede den.

Reklamer

18 thoughts on “Vårfluelarve.

  1. … og det er nok også ham, der har den i hånden 😉
    Så fik vi lige lidt biologi med på vejen. Ikke så tosset 🙂

  2. Hm, ligner bare noget snask, du har fundet i kanten af et vandhul. Men det er vel netop meningen; at man ikke skal lægge mærke til den – og æde den. Og så er det jo rigtig smart. Men kæledyrspotentiale har den altså ikke 😉

  3. Tak for historien, så har jeg lært det, dejligt 🙂 Den ville jeg jo nok heller aldrig have bemærket.
    God dag til dig 🙂

  4. Hej jer en pige der 13 år gammel og går i 7.klasse jeg skriver om det men der er igen hjemmesider der viser hvordan den ser ud.Jeg har aldrig set noget ligne, men jeg tror ikke at det er vårfluelarve men den ser anderledes. faktisk er vårfluelarve hus lave af sten. men det godt skrevet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s